Védőernyő a Föld fölé

Az EMAS környezetvédelmi rendszer összeköti az Európai Uniót – hirdeti a szlogen és a ma délelőtt kifeszített, a nemzetközi együttműködés célját jelképező sárga ernyő a BéKSZI udvarán. Az Élethosszig tartó tanulás projekt Comenius alprogramjában hat ország szakképző iskolája azért dolgozik, hogy a környezetvédelmi előírásokat intézménye működésében betartsa és azokat az oktatásba új tananyagként bevezesse. A kétéves projekt negyedik találkozóját tartják a héten Békéscsabán.
Az ünnepélyes megnyitón Marton József főigazgató és Robert Gabriels főkoordinátor köszöntötte a résztvevőket, a belga, cseh, finn, német és olasz tanulókat, valamint a házigazda iskola diákjait és tanárait.
A délelőtti nemzetközi sajtókonferencián, ahol minden ország projektkoordinátora is megjelent, Robert Gabriels tájékoztatta az újságírókat a 17-19 éves szakképzősök bevonásával zajló együttműködés céljáról, a környezetvédelem egyre erősödő szerepéről, a projekt végén megszerezhető tanúsítvány lehetőségéről. Mint mondta, az energia- és vízforrások felhasználása, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, valamint a korszerű hulladékhasznosítás világszerte komoly kihívás.
- Arra törekszünk, hogy megtanítsuk a diákjainkat, a világot arra, hogy védjék meg a Földet, a természeti környezetünket, mert nem mindegy, milyen környezetben élünk és azt milyen állapotban adjuk át az utódainknak – hangsúlyozta a belga szakember.
- Minden találkozó külön téma jegyében zajlik, a miénk most a víz. Ezért ma délután az Alföld Vízműbe látogatunk el, pénteken pedig az épülő kulturális központ környezetvédelmi berendezéseit mutatjuk be, azt láthatják a vendégek, hogyan lehet a geotermikus energiát hasznosítani fűtéshez és melegvízrendszerhez – nyilatkozta Marton József.
A projekt pénzügyi hátterére vonatkozó újságírói kérdésre Robert Gabriels elmondta, hogy minden iskola 20 000 eurót kapott két évre, ebből kell fedeznie minimum 22 résztvevő utaztatását. Tehát minél jobban spórolnak, annál több tanulót tudnak vinni a külföldi utakra.
Elhangzott, hogy a projekt komoly adminisztrációval jár, hiszen dokumentálni kell a végzett méréseket, rendezvényeket, beszámolókat kell írni mindenről.
Marton József arra emlékeztetett, hogy az EMAS-nak, illetve a jelenlegi hat partner együttműködésének volt előzménye, még pedig a Smart Home, azaz Intelligens otthon című projekt sikeres megvalósítása, amiért ugyanez a csapat elnyerte a KNX nemzetközi szervezet első díját.
A BéKSZI 4. emeleti konferenciatermében az egyes országok tanulócsoportjai tartottak beszámolókat mérési eredményeikről. Kruzsic László projektkoordinátor villamosmérnök-asszisztens hallgatói a Trefort tagiskolában a megújuló energia hasznosítása terén szerzett tapasztalatokról, a szélgenerátor és a napelem adatairól számoltak be a hallgatóságnak.
Kedves színfoltja volt az eseménynek, hogy az egyes nemzetek fiataljai külön asztalon kínálták jellegzetes finomságaikat: a belgák többek között csokoládét, az olaszok sajtokat, a csehek süteményeket, a finnek vitaminitalt, a németek barna kenyeret, a hazaiak természetesen csabai vastagkolbászt.
A szakmai tapasztalatcserén és saját hazája specialitásain kívül minden házigazda igyekszik egy kis kulturális ízelítőt is adni a vendégeknek. Az EMAS-találkozó résztvevőit ma délután a szabadkígyósi pusztára viszik el, holnap este pedig búcsúvacsorára a szlovák tájházba, bográcsosra, mellé népzene szól, és néptánc is lesz. Szombaton a vendégek Budapestre utaznak, a fővárossal ismerkednek.

A kétéves projekt következő, ötödik találkozójának februárban a belgiumi Genk ad otthon, az utolsónak majd Németország.