Vendéglátós diákok Finnországban

A Zwack tagiskola négy vendéglátós diákja - Szabados Edit nemzetközi referens kíséretében - utazott november 3-án egy hónapra a finnországi Mikkelibe. A Leonardo da Vinci mobilitási program keretében Borbíró Kristóf, Mátyás Hermina, Szabó Jusztina és Szabó Ábel éttermi szakmai gyakorlaton vesz részt.

A tanulók az első héten a fogadó iskola éttermében felszolgálói feladatokat végeztek, de legelőször természetesen meg kellett ismerkedniük az új helyszínnel, hogy el tudjanak igazodni a gépek, berendezések, eszközök között, majd azok használatát is megtanulták.
- A vendégtér kialakítása, a terítés, felszolgálás, elpakolás, tisztántartás is a tanulók dolga – sorolta a további teendőket Szabados Edit. – A mindennapi munka után egyre inkább rendelkeznek majd azzal a rálátással, ami az étterem működéséhez, a szervezési feladatok ellátásához, a menü összeállításához szükséges.
A csapat kísérője hangsúlyozta: a külföldi szakmai gyakorlat nagy előnye, hogy a diákok betekintést kapnak a finn gasztronómiába, új nyersanyagokkal, fűszerezési és ételkészítési módokkal találkoznak. Az éttermi munka mellett megismerik a fogadó iskolát, az oktatás menetrendjét, alkalmuk nyílik szakács és pincér versenyek megtekintésére is.
- A feladatok köre már az első héten fokozatosan bővült, a tanulók munkáját kijelölt mentor és tanulótárs is segítette. Mindenki hamar beilleszkedett, sikerült jó kapcsolatot kialakítani a házigazdákkal. A feladatokat megfelelő szinten látták el, hozzáállásuk, motiváltságuk, nyitottságuk végig pozitív volt, a szabályoknak megfelelően, felelősségteljesen és pontosan igyekeztek helyt állni – összegezte tapasztalatait Szabados Edit.
A tanulók szabadidejüket is hasznosan töltötték el, megismerkedtek a fogadó város főbb nevezetességeivel, kipróbálták a finn szaunát, összebarátkoztak ottani társaikkal. Így szolgálta már az első hét a szakmai, személyes, nyelvi és interkulturális kompetenciák fejlődését.
A fogadó intézmény a South Savo Vocational College, ezzel a szakképző iskolával már többéves kapcsolatot ápol elsősorban a BéKSZI Trefort Ágoston Tagiskolája, Leonardo mobilitási programokat is megvalósítottunk már közösen.
– A finn partner nagy rutinnal rendelkezik az ilyen típusú gyakorlatok koordinálásában. Tanulóinknak megfelelő szállást foglaltak, illetve elfogadható árú étkezési lehetőséget ajánlottak. Segítettek a helyi közlekedésben, megmutatták a város fontosabb pontjait. Kijelölt kapcsolattartóik - angolul jól beszélő koordinátorok, szakoktatók és diákok - tanulóink rendelkezésére állnak, bármikor segítenek – mondta a nemzetközi referens.
A fogadó intézmény segítségével történt a gyakorlati helyek kiválasztása, az iskolai menza után a második héttől három különböző színvonalas helyi étteremben dolgoznak a magyar fiatalok.

Szabados Edit - miután a tanulóknak segített a beilleszkedésben, majd a fogadók gondoskodására bízta őket - november 9-én elbúcsúzott a csapattól és hazautazott. Most már a fiatalokon a sor, hogy legjobb szakmai tudásuk szerint - felügyelet nélkül - helyt álljanak a távoli országban.