Öt szakmában tíz finn tanuló

Márciustól már nyolc finn tanuló vett, illetve vesz részt több hetes szakmai gyakorlaton Békéscsabán; április 22-én is érkeznek ketten, kertészek, akik május 19-éig maradnak. Tíz tanuló két hónap alatt az északi országból – ez már rekord számnak mondható.

Mikkeliből építőipari, Kokemäkiből villanyszerelő és szakács tanulók már a korábbi években is megfordultak a BéKSZI-ben a Leonardo diákmobilitási program keretében. Médiaasszisztensek először jöttek, és szintén ez az első alkalom a kertész tanulók fogadására. Előbbiek Kokemäkiből, a Sataeduso szakképzőből jöttek, utóbbiak Mikkeliből, az Eseduból érkeznek majd.
Eve Malinent és Mira Himanent a békéscsabai Levendula Virág Kft. fogadja, az üzletben dolgozott már korábban is finn kertépítő. Mindkét lány 22 éves és első évfolyamra jár. Eve dolgozott előzőleg könyvtári, Mira bolti asszisztensként, mielőtt a kertészeti ismeretek elsajátításába fogott. Most virágkertészetet, a növények jellemzőit, ápolását, eladását tanulják. Eve angolul és németül, Mira angolul beszél.
Eve bemutatkozó levelében azt írta, jelenleg egyedül él Mikkeliben, három éve van egy barátja, aki most másik városban tanul, így pár évi távkapcsolatra kényszerülnek. Édesanyja, lánytestvére és nagymamája viszont közel lakik, bármikor láthatja őket. Családközpontúnak tartja magát, öt bátyja van még a lánytestvérén kívül. Szeret festeni, rajzolni, megcsodálni mások művészeti alkotásait. Rajong az irodalomért, sokat olvas. Nagy érdeklődéssel tekint a magyarországi gyakorlat elé, hiszen szívesen fedezi fel a különböző népek kultúráját, és úgy véli, hogy pár hét alatt jobban meg lehet ismerkedni egy külföldi országgal, mint egy rövid utazás során. Azt is tesztelni szeretné, hogyan boldogul szakmai ismereteivel és készségeivel idegen környezetben, mennyire tudja kamatoztatni nyelvtudását.  
Mira Mikkeli belvárosában lakik barátjával. Családja négy tagú, szülein kívül van még egy másfél évvel fiatalabb öccse. Azt írja magáról, hogy nyitott, nagy munkabírású és mindenféle emberrel jól kijön. Hobbija az úszás, a kerékpározás, az utazás, a fotózás. Tavaly augusztusban kezdett kertészetet tanulni, ez már a második szakmája lesz, hiszen 2010-ben szerzett kézműves oklevelet. Mielőtt úgy döntött, hogy újra tanul, majdnem egy évig dolgozott egy egészségközpontban. Izgatottan készül Békéscsabára, kíváncsian várja, milyen lesz külföldön dolgozni. Nagy lehetőségnek látja, hogy bepillanthat egy másik nép kultúrájába, fejlesztheti angol tudását, és akár még magyarul is tanulhat kicsit.
Reméljük, a fiatalok hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a szakmai gyakorlaton és a mindennapok során is, és jól érzik magukat nálunk!