Smart home eszközök oktatásának tanulmányozása Finnországban

Sikeres Leonardo da Vinci pályázatnak köszönhetően 2014. február 08–15. között a finnországi SATAEDU középiskolában járt a BéKSZI négy tanára, Bohus Mária Magdolna, Kruzsic László, Kasoly Sándor, Nádas Gusztáv, és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara négy szakértője, Badacsonyi Ferenc, Lamár Krisztián, Dr. Nagy Lóránt és Dr. Semperger Sándor. A tanulmányút célja az automatizálás és épület automatizálás területeinek vizsgálata volt, mely alapján oktatási segédanyag készül a villamosipari képzések számára.

Kasoly Sándor beszámolója finnországi tapasztalatairól:
A finnországi tanulmányút első munkanapját a fogadó SATAEDU oktatási intézetben kezdtük.
Elsőként a heti munkaprogram megbeszélése és véglegesítése történt meg. Délután megtekintettük a fogadó intézet elektronikai és automatizálási részlegét. Megismerhettük a finnországi szakképzési rendszert, az ottani pedagógiai programokat, az oktatásban alkalmazott módszereket és eljárásokat. Szimpatikus volt számomra, hogy rendkívül nagy terek állnak a diákok és a tanárok rendelkezésére, lehetőséget biztosítva a stresszmentes munkára. A képzések központi eleme a gyakorlatorientált cselekvő oktatás. Az intézet tanétterme, autószerelő műhelye, fodrászata kívülről is látogatható, a környező lakosság is igénybe veheti a szolgáltatásukat. Ez amellett, hogy bevételt jelent az intézetnek pedagógiailag is nagyon hasznos, már a szakiskolai képzés elején kialakul az ügyfelekkel való kommunikációs technika, segíti a diákok szocializációját, beilleszkedését a munka világába.
A második munkanap rendkívüli élményt jelentett számomra. Meglátogattuk az Olkiluoto atomerőművet, megismerhettük annak biztonsági rendszerét és vezérlését. Az atomerőművek esetén természetesen mindenhol jelentős társadalmi viták vannak. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy Finnországban jelenleg négy működő atomerőmű van, amelyek kapacitását folyamatosan bővítik. A lakosság talán legjobban az elhasznált fűtőelemek elhelyezésétől fél, ezek tárolását megismerhettük. A tárolót egy geológiailag rendkívül stabil gránit rétegben alakították ki több száz méteres mélységben. A fűtőelemeket nagy falvastagságú réz tartályokba helyezik el, majd bentonit réteggel veszik körül. A bentonit a legújabb kutatások eredménye, a jelenleg ismert legtartósabb és legjobb vízszigetelő anyag, bár már az ókori Rómában is használták, felhasználása és alkalmazása az idők során feledésbe merült. Részben régészeti, részben napjaink kutatási eredményeként újra megismertük, legfőbb összetevője a vulkáni hamu.
A következő munkanapon meglátogattuk a világhírű Cimcorp automatizálási céget. Külön érdekessége volt a látogatásnak, hogy a cégnek jelentős magyar kötődései is vannak. A Hankook számára szállítottak gépsorokat, korábban a diákmobilitás keretében dolgoztak Trefortos tanulók a cégnél. Ők jelenleg a Cimcorp magyarországi szervizcégének alkalmazottai. A korábbi diákmobilitás tehát szakmai karriert, valamint biztos és jó megélhetést eredményezett számukra. A délután során megismerhettük a felsőfokú oktatási intézményekben az automatizálás helyzetét, tanulmányoztuk az oktatásának módszereit és eljárásait.
A szoros szakmai programok után természetesen esténként kikapcsolódtunk, jutott egy kis idő városnézésre, és kipróbáltuk a tradicionális finn szaunát. A következő munkanap során meglátogattuk a Finnrobotics kutató és fejlesztő vállalatot, majd a délután folyamán megismerkedtünk a SATAEDU oktatási intézményben az automatizálás, épületautomatizálás helyzetével.
Az utolsó munkanap folyamán összegeztük a tapasztalatainkat, az intézeteink közötti lehetséges együttműködésről beszélgettünk. A kétoldalú kapcsolatok lehetőségeit készítettük elő.
A fogadó partner intézet dolgozói, valamint az összes meglátogatott cég szakemberei rendkívül barátságosak és segítőkészek voltak, az egész tanulmányút légköre nagyon jó volt. Nagyon sok tapasztalattal gazdagodva, kissé fáradtan, de mégis feltöltődve indultunk el hazafelé.