Fodrász és asztalos tanulók Dél-Olaszországban

A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium „Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára” című pályázatának köszönhetően Olaszországban, Máltán és Spanyolországban bonyolíthat le egy hónapos szakmai gyakorlatokat a pályázati feltételeknek megfelelő tanulói számára.

A projekt pénzügyi forrását az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci mobilitás alprogramja biztosítja, a pályázat kezelője pedig a Tempus Közalapítvány. A támogatásnak köszönhetően a kiválasztott tanulók önerő bevonása nélkül utazhatnak a szakmai gyakorlat helyszínére, mivel az utazási, biztosítási, szállás és étkezési költségeket a pályázat fedezi, emellett a tanulók ingyenes (idegen nyelvi, szakmai, kulturális és lélektani) felkészítő órákon is részt vehetnek.

A gyakorlatot teljesítő diákok Europass mobilitási igazolványt kapnak, mely Európa szerte elismert, egységes formátumú dokumentum a külföldi szakmai gyakorlat során megszerzett készségek és kompetenciák igazolására.

A projekt első turnusában két fodrász (Grim Anett és Porumb Éva) és négy asztalos (Báló Róbert Zsolt, Baráth Péter, Füsüs Gergő és Petőcz Gábor) tanuló számára nyílt lehetőség, hogy 2014. július 07. és augusztus 06. között a dél-olaszországi fodrász, illetve asztalos műhelyekben szerezzen szakmai tapasztalatot. A kint töltött idő első napjaira kísérő tanár is a diákokkal tartott, Kruzsic László, a projekt koordinátora, hogy többek között segítse a beilleszkedés nehézségeit, és felügyelje a gyakorlat lebonyolítását.

Kruzsic László elmondta: - A tanulókat a BéKSZI Kós Károly tagintézményének az ajánlásával választottuk ki a külföldi gyakorlatra. Az ajánláshoz a tagintézmény figyelembe vette a szaktanárok és a szakoktatók véleményét. A kiutazás első napjaiban, az együtt töltött idő alatt megbizonyosodtam, hogy megfelelően motivált, szorgalmas, igyekvő, megbízható tanulókat vittünk ki Olaszországba.
Az olaszországi munkahelyeken a projekt munkaprogramjában megfogalmazott tudás- készség-kompetencia szerinti tevékenységeket folytatják, ezért a projekt céljai megvalósulhatnak a kint töltött idő alatt. Az asztalos tanulók egy modern gépekkel felszerelt, széles profilú asztalosipari vállalkozásnál, épületasztalos és bútorasztalos termékek készítésében vesznek részt. Munkájuk során mérési, darabolási, csiszolási, rögzítési (ragasztás, csavarkötések) műveleteket hajtanak végre. Részt vesznek a felületkezelésben is (festés, lakkozás, pácolás). A fodrász tanulók egy, a város főterén található, modern, esztétikus, forgalmas fodrászüzletben szereznek szakmai tapasztalatokat. A fodrászüzlet forgalma nagy, nincsenek holtidők, a tanulókat megfelelően bevonják a munkaprogram szerinti hajmosási, hajformázási, hajfestési műveletekbe. Mindkét munkahelyen az olasz szokásoknak megfelelően hosszú ebédszünettel, délelőtt és délután dolgoznak a tanulók.

A diákok a kint töltött idő alatt munkanaplót vezetnek, melyben leírják az aznapi munkafolyamatokat, tapasztalataikat és a szabadidős tevékenységeiket is. Hazaérve az elkészült naplókat átadják küldő iskolájuknak. A tanulói beszámolók a projekt dokumentálásának, és természetesen a projekt értékelésének is fontos részeit jelentik.