A BéKSZI Európában

Ahogyan az elmúlt években, a BéKSZI idén nyáron is lehetőséget biztosított tehetséges tanulói számára, hogy külföldön szerezzenek szakmai tapasztalatokat.

Június közepén a BéKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolájából két cukrász és egy szakács végzős diák utazott Észtországba, ahol egy hónapos szakmai gyakorlaton vett részt népszerű vendéglátóhelyeken.

Július elején Németországba a BéKSZI Trefort Ágoston Tagintézményéből négy gépgyártástechnológiai technikus és egy gépi forgácsoló tanuló utazott, ahol a WWH Szerszámgyártó és –forgalmazó Kft. fogadta őket négyhetes szakmai tapasztalatszerzés céljából.

Szintén júliusban dél-olaszországi fodrász és asztalos műhelyekben szerzett szakmai tapasztalatot két fodrász és négy asztalos tanuló a BéKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskolájából.

Kruzsic László, az olasz turnus projekt koordinátora kiemelte, hogy a tanulók elégedetten tértek haza a napokban Olaszországból. Jól sikerült a kinti gyakorlat, mindenki tökéletesen beilleszkedett, a fogadó cégek munkatársai roppant segítőkészek és barátságosak voltak. Szakmai téren fejlődni tudtak a tanulók, hasznos dolgokat tanultak, érdekes feladatokban vettek részt, és a szabadidő is minőségi, színes volt.

A nyári gyakorlatok a népszerű európai uniós program, a Leonardo da Vinci mobilitás segítségével valósultak meg. A Tempus Közalapítvány koordinálásával működő program fedezi a résztvevők idegen nyelvi, kulturális, szakmai és lélektani felkészítését, utazási és biztosítási költségeit, szállását és megélhetését, valamint a gyakorlat megszervezésének kiadásait.

A Leonardo da Vinci mobilitás egyre népszerűbb a tanulók körében, hiszen számos előnyt jelent a programban történő részvétel, amellett, hogy egy életre szóló kalandot nyújt. A kint töltött idő alatt a diákok egyrészt a már megszerzett ismereteiket kamatoztatni, mélyíteni tudják, másrészt olyan szakmai fogásokat tanulnak meg, melyeket hazaérve be tudnak építeni későbbi tanulmányaik során, és képesek lesznek az új ismeretek gyorsabb befogadására. A szakmai kompetenciák mellett idegen nyelvi készségeik is fejlődnek, mivel kint angol, német, sőt olasz, spanyol nyelven kell megértetni magukat. A hazaérkező diákok mindemellett arról is beszámoltak, hogy sokkal önállóbbá, magabiztosabbá váltak, fejlődött problémamegoldásuk, kreativitásuk, megértőbbek, türelmesebbek, nyitottabbak lettek. A kint töltött négy hétről a tanulók Europass mobilitási igazolványt is kapnak, mely referenciaként segítheti őket munkahely-kereséskor.

A 2014/2015-ös tanévben a BéKSZI újabb turnusok megszervezését tervezi tanulói számára. Úti célként szerepel Spanyolország, Málta, Hollandia, Szlovákia, Finnország, Olaszország és Anglia. A szakmai gyakorlatok egyrészt a jövőre záruló Leonardo da Vinci mobilitási projektek, másrészt az idén induló Erasmus+ program alatt valósulnak meg. A gyakorlatok aktualitásai, tanulóink beszámolói folyamatosan nyomon követhetőek a BéKSZI honlapján, ahogyan az iskola egyéb nemzetközi eseményei is.