Megújuló energiák tanulmányozása Észak- Olaszországban

A BéKSZI Trefort Ágoston Tagintézménye sikeres „Nap és geotermikus energiák felhasználási hatékonyságának növelésére szolgáló technológiák tanulmányozása az észak-olaszországi régióban” című Leonardo da Vinci pályázatának köszönhetően a napokban tért haza egyhetes olaszországi tanulmányútjáról nyolc szakképzési szakértő.

A résztvevők a tagiskola 6 tanára (Árgyelán János, Bohus Mária, Herczeg János, Pataki Ferenc, Pusztai Tamás, Valjon György) és a Mező&Mező Kft. két munkatársa (Mező Pál és Mező Dániel) voltak. A Kft. már évek óta az iskolával szorosan együttműködve vesz részt a gyakorlati képzésben.
A pályázat célja az Észak-Olaszországban használt megújuló energiák tanulmányozása és adaptálása az iskolai oktatás számára. A tanulmányút eredményeképpen egy szakmai segédanyag összeállítása történik, mely segítséget nyújt az iskolában folyó épületgépész technikus ráépüléseként oktatott létesítményi energetikus képzésben.
Az Európai Unió célja, hogy az elkövetkező években a felhasznált energiák 30%-a megújuló energia legyen. Kiemelt területek a közintézmények, mely közé az iskola is tartozik. Fontos hangsúlyozni az iskolai évek alatt a környezettudatos életmódot, mely célnak ez a pályázat maximálisan megfelelt.
Az iskolában már kialakításra került megújuló energiát hasznosító berendezések folyamatos bővítését is segíti a projekt.
A kiutazás alatt a résztvevők megismerték egy olaszországi szakképző iskola (Istituto Technico Industriale Statale “Fermo Corni”, Modena) oktatási rendszerét ezen területen. Látogatás tettek a Local Energy Agency-nél. A pályázat keretén belül egyebek mellett, a BEElab Energy Faculty-nál a biomassza hasznosítását tanulmányozták, valamint a HERA hulladékhasznosító céget tekintették meg.