BéKSZI-s tanulók Málta szigetén

A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium az idei tanévben is számos külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget kínál tanulói számára, a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően immár az Erasmus+ program segítségével.

A program első célországa Málta volt, ahová 2014 szeptemberében, négy kiválasztott szerencsés (autószerelő, hidegburkoló és kőműves) tanuló utazott, hogy szakmai, idegen nyelvi és kulturális ismereteiket tovább mélyítsék és bővítsék a kint töltött négy hét során.

Hrabovszki Adél, a csoport kísérő tanára így összegezte a kiutazás első napjainak eseményeit:
A repülőtéren az Easy Job Bridge közvetítő intézmény képviselője fogadta a magyar csoportot, aki egy félórás transzfer után megmutatta a szálláshelyet. Az apartman Sliema üdülővárosában található, közel Vallettához, pár percre a tengerparti sétánytól.
Másnap délelőtt Ms. Rita Ramelyte, a máltai tutor megmutatta Valletta, a lovagok egykori fővárosának nevezetességeit. A tanulók ellátogattak a Barakka Kertekbe, ahonnan megcsodálták a kilátást a Nagy Kikötőre. Délután megismerték a fogadó munkahelyeket, majd találkoztak mentoraikkal és leendő munkatársaikkal.

A következő napokon tanulóink elkezdték az önálló munkavégzést a kijelölt munkahelyeken, Himler Gábor autószerelő tanulót a Johns Garage, Silling István és Csiszár Csaba kőműves, valamint Ancsin Bertalan hidegburkoló tanulókat a Buz-Dov Developments Kft. fogadta.

Az első napok nehézségeit – mint például a máltai tömegközlekedés megszokása, beilleszkedés a kinti munkakörnyezetbe, munkarendbe – követően, a diákok egyre rutinosabban végezték napi feladataikat, egyre nyitottabbá váltak.

- Egyre többet mernek rám bízni, és egyre több dolgot mutatnak meg. Egy lyukas abroncsot foltoztunk, kereket cseréltem, segédkeztem egy Ford Transit injektorjainak kiszerelésében, illetve egy Toyota Yaris kuplung cseréjében. – foglalta össze Gábor egy munkanapjának eseményeit.

Bertalan az építőiparban gyakorlatozó tanulók egy munkanapját így írta le: - A mai nap kimentünk egy építkezésre, ami Paceville-ben van. A helyi munkatársaknak segítettünk egy épület födéméjének a betonacél szerkezet összeállításában. Hordtuk a helyi munkásoknak a szál anyagokat és az előre lehajlított összekötő elemeket. Hézagmérő segédeszközökkel beállítottuk a pontos távolságokat, hogy tökéletes legyen a vasalás és annak a súlyelosztása. Ez a napunk hamar elrepült, mert a helyiek befogadtak maguk közé. Megpróbáltuk felvenni velük a közös hangot, és már az első együtt eltöltött munkanap után sikerült is. Reggel, amikor először találkoztunk velük, nagyon furcsán néztek ránk, mert mi magyar szokás szerint kezet nyújtottunk nekik. Látszott rajtuk, hogy már szinte félve nyújtottak felénk kezet, mert nem tudták, hogy mit akarunk tőlük. De a hazamenetelnél már ezzel sem volt baj.

A munka mellett természetesen van idő a kikapcsolódásra is. Tanulóink szabadidejükben számos máltai városba ellátogattak már, így például a fővárosba, Vallettába, egy tipikus máltai halászfaluba, Marsaxlokkba, de elutaztak a máltai szigetek egyikére, Cominóba is, a mesés Kék Lagúnához.

A csoport október 21-én fog hazaérkezni, majd a kiutazás záró értékelését követően, minden résztvevő megkapja a gyakorlat hivatalos elismerését igazoló Europass mobilitási igazolványát.