Megújuló energiák tanulmányozása Észak- Olaszországban

bekszi.huA Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (BéKSZI) 2013. tavaszán pályázatott nyújtott be „Nap és geotermikus energiák felhasználási hatékonyságának növelésére szolgáló technológiák tanulmányozása az észak-olaszországi régióban” címen a Tempus Közalapítványhoz, mely sikeres elbírálásban részesült és támogatást nyert. A pályázat 8 fő szakértő 7 napos külföldi tanulmányútját biztosította. A pályázat célja az Észak-Olaszországban használt megújuló energiák tanulmányozása és adaptálása az iskolai oktatás számára. A tanulmányút eredményeképpen egy szakmai segédanyag összeállítása történik, mely segítséget nyújt az iskolában folyó épületgépész technikus ráépüléseként oktatott létesítményi energetikus képzésben.

Az iskolában már kialakításra került megújuló energiát hasznosító berendezések folyamatos bővítését is segíti a projekt.
A kiutazás alatt a résztvevők megismerték egy olaszországi szakképző iskola (Istituto Technico Industriale Statale “Fermo Corni”, Modena) oktatási rendszerét ezen területen. Látogatás tettek a Local Energy Agency-nél. A pályázat keretén belül egyebek mellett, a BEElab Energy Faculty-nál a biomassza hasznosítását tanulmányozták, valamint a HERA hulladékhasznosító céget tekintették meg.
                                                                                                                                                 Pataki Ferenc
                                                                                                                                               projektmenedzser