Lezárult a BéKSZI második szakmai gyakorlata Máltán

2014. november 15-én érkezett haza a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium négy tanulója (Vida Zsanett cukrász, Barra Péter és Sipos Zoltán szakács, Domokos Viktor vendéglátásszervező-vendéglős) Málta szigetéről, ahol egy hónapos szakmai gyakorlatukat töltötték az Európai Unió Erasmus+ programja segítségével. Ők a BéKSZI második tanulói csoportja, akik a 2014/2015-ös tanévben olyan szerencsések voltak, hogy részesei lehettek a programnak.

Zanett és Péter Sliema, Málta legnépszerűbb üdülőövezetének egyik ötcsillagos szállodájában kapott munkát. A Palace Hotel 154, tágas szobájával, lakosztályával, és számtalan, a kényelmet, a pihenést és a kikapcsolódást biztosító szolgáltatásaival, tetőtéri wellnessrészlegével, ahonnan a Földközi-tengerre nyílik kilátás, várja vendégeit. Zanett a hotel vendégei számára készülő sütemények készítésében vett részt, míg Péter elsősorban a svédasztalos, mediterrán fogásokat kínáló étterem munkálataiba kapcsolódott be. Mindkettőjük számára ez volt az első találkozás egy minden igényt kielégítő luxusszállodával, ahol megtapasztalhatták, milyen elvárásoknak kell megfelelni, hogy valaki, mint cukrász, szakács egy ilyen helyen helyt álljon.
Zoltán és Viktor szintén a híres idegenforgalmi központban tölthette gyakorlatát, a háromcsillagos Plaza Hotelben, mely közvetlenül a tengerparti sétányon húzódik. A szállás két úszómedencével, étteremmel, pizzériával, és két bárjával várja vendégeit, valamint a sziget egyik legkedveltebb kávézójával, a Cara’s caféval, ahol tanulóink bekapcsolódhattak a vendéglátóhely mindennapi feladataiba. A hotel előnyei között említi barátságos és segítőkész személyzetét, melyet Zoltán és Viktor is megtapasztalhatott, hiszen már az első napokban megtalálták a közös hangot kollégáikkal, és bizony szomorúan hagyták ott a megszokott helyet, megismert munkatársaikat.
A hazautazásban és az utolsó napok teendőiben Szabados Edit, a BéKSZI nemzetközi referense, aki egyben a turnus asszisztense, segítette a tanulókat: - Az utolsó kint töltött héten került sor a diákok és a munkahely értékelésére. A tanulók elmondták, hogy a mindennapi rutinfeladatokban fejlődtek a leginkább, de megismertek számos újdonságot is, például Péter a halételek különféle elkészítési módjait emelte ki, míg Viktor az elektronikus rendelésfelvétel rejtelmeibe nyert betekintést. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a szakmai tudás mellett az angol nyelvtudásuk fejlődésében éreznek pozitív változást, hiszen a vendégekkel, a kollégákkal és a szabadidő során is angol nyelven kommunikáltak, egy olyan országban, ahol a máltai mellett az angol a hivatalos nyelv.
Az utolsó napokban a diákok személyre szabott értékelést és tanúsítványt kaptak a hotelektől, elismerve a gyakorlat sikeres teljesítését, melyre igazán büszkék lehetnek tanítványaink. Zoltán és Viktor pedig ezeken kívül ajánlólevelet vehetett kézbe, így is kiemelve, mennyire meg voltak elégedve munkájukkal.
Természetesen nem maradhatott el a közvetítő intézménynél, az Easy Job Bridge-nél sem a záró értékelés, ahol mindenki elmondhatta, hogyan élte meg a kint töltött egy hónapot, mi történt a munkahelyen és hogyan töltötte a szabadidőt. A megbeszélés az Europass mobilitási igazolványok és a Tanúsítványok átadásával zárult.
Megtudtuk, a tanulók a sziget szinte valamennyi zugát bejárták, igazán aktívan töltötték a szabadnapokat. Vallettában, a fővárosban többször is jártak, de ezen kívül például, elutaztak Málta két kisebb szigetére, Gozóra és Cominóra, megnéztek egy tipikus halászfalut, Marsaxlokkot, sétáltak Mdinában, a híres csendes városban.
Hazaérve a diákokra még vár néhány feladat, el kell készíteniük fényképekkel illusztrált munkanaplóikat, képes bemutatón kell összegezniük a kint tapasztaltakat diáktársaik számára, valamint a program hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány számára értékelőlapok kitöltésével kell átgondolniuk a projekt egészét.

 

Képek megtalálhatóak itt!