Fodrász gyakorlat Olaszországban

November 08-án utazott iskolánk négy tehetséges fodrász tanulója Olaszországba, hogy ott töltsenek el egy hónapos szakmai gyakorlatot.

A kiutazást az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja tette lehetővé, melynek Leonardo da Vinci Mobilitási alprogramjában évek óta sikeres pályázó a BéKSZI. A program által nyújtott támogatás biztosítja többek között a tanulók felkészítését, de a teljes kint töltött idő valamennyi megélhetési költségét is, így az utazás, a biztosítás, a szállás és az étkezés költségeit.

Vígh Norbert Riminiben, a Wilo Parrucchieri Uomo Donna di Rojas Wilkin üzletben kezdte el gyakorlatát. Norbi így foglalta össze eddigi tapasztalatait: - A gyakorlati helyen öten vagyunk: Wilo, Massimo, Paula, Claudia es jómagam. Nagyon kedvesek, segítőkészek és viccesek, jó hangulatban telnek a napok. Mindenkinek megvan a maga feladata, én próbálok mindegyik munkatársamnak segíteni. A legtöbbet Claudia nevű munkatársammal beszélek. Ő is tanuló még. Több magyar szót is megtanítottam már neki. Általában a hajmosó szerepét töltöm be, majd meg kell szárítanom a hajat, beállítani, majd fixálni, a végső simításokat elvégezni. Egy-két számomra új mozdulatot már sikerült elsajátítanom, valamint inkább az üzletben való viselkedést, a vendégekhez való hozzáállást tanultam. Tetszik a stílusuk, és ahogy dolgoznak. Olasz nyelvi tudásom úgy érzem gyarapodott, sok új kifejezést ismertem meg, igyekszem ezeket használni is.
A város szép. Az utca tiszta, nem szemetes. Közlekedési szokásukra azt mondanám, hogy elég bátor, de hát ők ilyenek. Oda kell figyelni sétálás közben is. Összegezve az eddig itt töltött időt, jól éreztem magam. Örülök, hogy itt lehetek, nem bántam meg. Sok élményben részesülhetek, amiben sok más ember nem, és ezért értékelem ezt a külföldön tartózkodást.

 

Csiszár Evelin, aki szintén Riminiben, az I Boldrini Parrucchieri üzletben helyezkedett el, így összegezte az eddig kint töltött időt: - A főnököm Enrico Boldrini. Nyolcan dolgoznak, három férfi, és öt lány. Kétszintes, nagyon szép üzlet, mindennel felszerelt. Eddig hajat mostam, takarítottam, segítettem, és néztem hogy dolgoznak. Sok mindent tanultam már eddig, pl.: hajvágások technikáját, póthajak felragasztását. Idegen nyelvben nem igazán fejlődtem még, de gyakorlatban viszont igen.
Szabadidőmben pihenek, kirándulunk, várost nézünk. A város nagyon szép, sok helyre elmentünk már, és az emberek is közvetlenek, kedvesek. A pizzájuk nagyon finom, csak Pizzériában kell enni. A tésztájuk is finom, csak zsírosan főznek.

 

Rokszin Bernadett és Bánfi Richárd a népszerű tengerparti üdülővárosban, Riccionéban található üzletekben kapott munkát, Bernadett a Riccione Giampaolo E Brunella Parrucchieri, míg Ricsi a Vanity Studio Di Lorenzetti Cristian fodrászatban, ahol öten dolgoznak. Ricsi elmondása szerint az üzlet szép és tágas, az emberek barátságosak. Feladatai közé most még elsősorban a festés, mosás, takarítás tartozik, de a főnöknek, Cristiannak is segít. Új fogásokat is sikerült már elsajátítani, mégpedig új hajgöndörítési és új vágástechnikát. A szakmai fejlődés mellett Ricsi arról is beszámolt, hogy sokat javult olasz nyelv tudása, mely a kollégák segítőkészségének is köszönhető.
Szabadidőnkben általában elmegyünk a többiekkel a városba, sétálunk. Az olasz ételeket is megkóstoljuk, valahol nagyon finom, valahol meg nem ízlik. Összességében jól érzem magam, csak hiányoznak a hazai ételek meg az otthon megszokott munka - zárta gondolatait az eddigi tapasztaltakról.

Bernadett kiemelte, hogy egy szép és nagy üzletben dolgozik, 5 munkatárssal. Az ott töltött napok során megfigyelte, hogy milyen termékekkel dolgoznak, melyik művelethez mit és hogyan használnak, megtanult néhány új technikát is. Nagy hangsúlyt fektetnek a szárításra, különféle technikákkal szárítanak, nagyon sokat használják a nyeles borotvát, majdnem minden hajnál alkalmazzák, a festés viszont nem kap nagy hangsúlyt. A kommunikáció terén előnyt jelent számára, hogy már rendelkezett némi olasz nyelvismerettel a kiutazás előtt is. Bár a folyékony olasz beszédtől még messze áll, de sok dolgot már megért, és mindig megérteti magát.
Bernadett szabadidejét elsősorban a többi diáktársával tölti, sok szép helyet felfedeztek már Riminiben. Egy dologgal nem sikerült még kibékülnie, mégpedig a tenger gyümölcseivel, mert tengerparti városként ezek az ételek igen népszerűek a fogadóvárosban. Így inkább marad a jól bevált olasz pizza, de akkor sem esnek kétségbe, ha a szálláshelyen kell valamit elkészíteni vacsorára.


 

A csoport december 06-án fog hazaérkezni, és a gyakorlat sikeres teljesítése esetén megkapják Europass mobilitási igazolványukat, mely Európa-szerte egyre ismertebb és elfogadottabb dokumentum külföldi szakmai gyakorlatok elismerésére.