BéKSZI-s diákok Olaszországban és Finnországban

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium az idei tanévben is, sikeres Leonardo da Vinci és Erasmus+ pályázatainak köszönhetően, tehetséges, szorgalmas és szakmailag elhivatott tanulói számára igyekszik külföldi szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítani. Az európai uniós támogatás fedezi a kiválasztott tanulók felkészítését, a kint töltött egy hónap biztosításának, utazásának, szállásának és étkezésének költségeit.

Szeptember-november hónapokban nyolc BéKSZI-s tanuló Máltán, hat pedig Dél-Olaszországban teljesített sikeresen négyhetes szakmai gyakorlatot helyi vállalkozásoknál.
December 06-án négy fodrász, 13-án pedig három vendéglátásszervező-vendéglős tanuló érkezett haza, akik valamennyien a Leonardo da Vinci mobilitási program keretében utazhattak ki külföldre.

Csiszár Evelin, Rokszin Bernadett, Bánfi Richárd és Vígh Norbert fodrász tanulók Olaszországban, Riminiben és Riccionéban, négy fodrászüzlet mindennapjaiba nyert betekintést. Az ott töltött idő elegendő volt arra, hogy megismerjék olasz munkahelyük napi feladatait, és egyre jobban kiismerjék magukat a mindennapi teendők sorában. A diákok kiemelték, hogy sikerült új vágási, festési és szárítási technikát elsajátítani, de emellett olasz nyelvtudásuk is fejlődött.

   

  


 

Csikos Emese, Horváth Alexandra és Endrédi Dávid vendéglátásszervező-vendéglős tanulók Finnországban, Kokemäki városának Ruukku éttermében ismerték meg a finn gasztronómiát és vendéglátást. A Ruukku (mely magyarul fazekat jelent) a fogadó iskola, a Sataedu tanétterme, így a finn diákokkal együttműködve kapcsolódtak be a tanulók a hely mindennapjaiba, ahol felszolgálói és ételkészítési feladatokat is kaptak. Hazaérkezve a kint megismert ételeket elkészíthetik, receptjeiket megoszthatják osztálytársaikkal, oktatóikkal. A Kaneliässät például egy hagyományos finn, fahéjas karácsonyi teasütemény, mely egyszerűen elkészíthető: 200 g vajat és 2 dl cukrot összekeverünk, majd ehhez hozzáadunk és elkeverünk 2 db tojást. 5 dl lisztet és 2 tk sütőport külön tálban keverünk össze, majd hozzáadjuk a vajas, cukros keverékhez. Az egészet összegyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük. 15 perc elteltével kivesszük, és vékony tésztát nyújtunk belőle, melyet 8 mm-es darabokra vágunk. Ezeket újra vékonyra sodorjuk, és S alakokat képzünk belőlük, végül cukros fahéjban forgatjuk. A formákat sütőpapírra helyezzük és 10 percig 200°C-on sütjük.

 

A hazaérkező diákok Europass mobilitási igazolványt kapnak, mely Európa-szerte egyre ismertebb és elfogadottabb dokumentum külföldi szakmai gyakorlatok elismerésére, és a megszerzett tudás, készségek és kompetenciák igazolására szolgál.

2015-ben folytatódnak a külföldi mobilitási programok, januárban-februárban Dél-Spanyolország, Finnország és Szlovákia fogadja majd a BéKSZI-s tanulókat.