BéKSZI-s diákok Olaszországban és Finnországban

 
BéKSZI-s diákok Olaszországban és Finnországban 
 

Szeptember-november hónapokban nyolc BéKSZI-s tanuló Máltán, hat pedig Dél-Olaszországban teljesített sikeresen négyhetes szakmai gyakorlatot helyi vállalkozásoknál.



December 06-án négy fodrász, 13-án pedig három vendéglátásszervező-vendéglős tanuló érkezett haza, akik valamennyien a Leonardo da Vinci mobilitási program keretében utazhattak ki külföldre.



A BéKSZI fodrász tanulói Olaszországban, Riminiben és Riccionéban, négy fodrászüzlet mindennapjaiba nyertek betekintést. Az ott töltött idő elegendő volt arra, hogy megismerjék olasz munkahelyük napi feladatait, és egyre jobban kiismerjék magukat a mindennapi teendők sorában. A diákok kiemelték, hogy sikerült új vágási, festési és szárítási technikát elsajátítani, de emellett olasz nyelvtudásuk is fejlődött.



A BéKSZI vendéglátásszervező-vendéglős tanulók Finnországban, Kokemäki városának Ruukku éttermében ismerték meg a finn gasztronómiát és vendéglátást. A Ruukku (mely magyarul fazekat jelent) a fogadó iskola, a Sataedu tanétterme, így a finn diákokkal együttműködve kapcsolódtak be a tanulók a hely mindennapjaiba, ahol felszolgálói és ételkészítési feladatokat is kaptak. Hazaérkezve a kint megismert ételeket elkészíthetik, receptjeiket megoszthatják osztálytársaikkal, oktatóikkal. A Kaneliässät például egy hagyományos finn, fahéjas karácsonyi teasütemény, mely egyszerűen elkészíthető: 200 g vajat és 2 dl cukrot összekeverünk, majd ehhez hozzáadunk és elkeverünk 2 db tojást. 5 dl lisztet és 2 tk sütőport külön tálban keverünk össze, majd hozzáadjuk a vajas, cukros keverékhez. Az egészet összegyúrjuk, és a hűtőben pihentetjük. 15 perc elteltével kivesszük, és vékony tésztát nyújtunk belőle, melyet 8 mm-es darabokra vágunk. Ezeket újra vékonyra sodorjuk, és S alakokat képzünk belőlük, végül cukros fahéjban forgatjuk. A formákat sütőpapírra helyezzük és 10 percig 200°C-on sütjük. 



A hazaérkező diákok Europass mobilitási igazolványt kapnak, mely Európa-szerte egyre ismertebb és elfogadottabb dokumentum külföldi szakmai gyakorlatok elismerésére, és a megszerzett tudás, készségek és kompetenciák igazolására szolgál.