Hegesztő tanulók szakmai gyakorlata Szlovákiában az Erasmus+ programmal

2015. február 06 – március 07. között a szlovákiai Stredná odborná škola technická műszaki szakközépiskola közreműködésével a BéKSZI öt hegesztő tanulója tölti szakmai gyakorlatát a Stroje a mechanizmy a.s. hajó- és gépgyárban.

A kiutazás teljes költségét a Tempus Közalapítványon keresztül az Európai unió Erasmus+ programja biztosította.

Gubucz Viktor, Juhos Sándor, Lovász Henrik, Szűcs Károly és Zsilák Bence tanulókat Pataki Ferenc, a gyakorlat koordinátora kísérte el az első napokra, valamint ő lesz az, aki az utolsó hétre is a diákokhoz utazik, hogy többek között a gyakorlat megvalósulását felügyelje.
Érkezéskor a fogadó iskola igazgatója és igazgatóhelyettese fogadta a csoportot, akik először körbevezették iskolájukban a diákokat és kísérőjüket. Ezután következett a szállás elfoglalása, melyet a helyi Selye János Egyetem kollégiuma biztosít.
Másnap, szombaton, pozsonyi kirándulással folytatódott a program, melyet a bős–nagymarosi vízlépcső megtekintése zárt. A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn kezdődött a gyakorlat a komárnói gyárban, a munkavédelmi oktatást követően.

Az első munkanapokat követően a diákok könnyen kiismerték magukat a 400 főt foglalkoztató, elsősorban németországi megrendeléseket teljesítő gyárban, ahol elsőként daruk, markológépek alvázának összeszerelésébe vonták be őket.

„A munka nagyon tetszik, mindenki jól érzi magát, hiszen nincsen nehéz dolgunk, mert mindennap elmagyarázzák, mit kell csinálnunk. A véleményünk a cégről pedig az, hogy a következő generáció is jelentkezzen, nem fogják megbánni, hiszen nagyon figyelmes és rendes emberek dolgoznak itt” – összegezték tapasztalataikat a fiúk a gyakorlat félidejében.

A szakmai gyakorlatot teljesítő tanulók amellett, hogy új technológiákkal, eszközökkel, gépekkel, másféle munkaszervezéssel, folyamatokkal ismerkednek meg, fejlődik kapcsolatteremtő képességük, önállóbbak, felelősségteljesebbek lesznek, javul problémamegoldásuk. Kulturális téren is gazdagodnak: a történelmi Felvidék, a jelenlegi Szlovákia technikatörténeti, kulturális és építészeti örökségének megismertetése szintén célja a kint töltött időnek.

Galéria