A SETVE projekt tagjai ismét Franciaországban jártak

2015. március 02–06. között a franciaországi Montluçon városa másodjára adott otthont a “Stimulating entrepreneurship on Tourism Vocational Education (SETVE) “ című Leonardo da Vinci Partnerségek projekt nemzetközi találkozójának, mely francia, török és magyar együttműködéssel valósul meg.

Iskolánkat a BéKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája 2 tanára és 4 tanulója képviselte, akik maguk is aktív megvalósítói a projektnek.

Március 02-a csoport számára az utazásról szólt. Békéscsabáról hajnalban indult a csapat és 9 órára már meg is érkezett Párizsba. Hosszú várakozás után 1 órás késéssel indultak tovább Clermont Ferrand-ba, ahol minibusz várta és vitte őket tovább Montluconba, a szállodába, így az esti órákban, meglehetősen fáradtan érkeztek meg.

Március 03-án kezdődött a projekt munka. Reggel a szállodában találkoztak a török csoporttal, amelyben régi ismerősöket és új arcokat is üdvözölhettek. Vendéglátóik vezetésével egy rövid, közös séta után érkeztek meg a találkozót megszervező AFORMAC székhelyére. Itt egy rövid köszöntés után, melyen a megvalósításban résztvevő diákok és tanárok is képviseltették magukat, áttekintették a projekt eddigi menetét, a megvalósult feladatokat. Mivel a franciaországi program a „food truck”, azaz mozgó kamion étterem téma köré szerveződött, a BéKSZI diákjai bemutatták ennek talán legközelebbi magyar megfelelőjét, a hungarikumnak is nevezhető „Lacikonyha” ételkínálatát, jellegzetességeit. Az ebédet a franciák egy olyan food-truck-ba szervezték, mely minőségi gyorséttermi menüket, ínyenc snack-eket kínál a betérő vendégek számára. A szakmai napot délután a helyi MuPop (populáris zene múzeuma) megtekintése színesítette, ahol egy „zenei időutazáson” vehettek részt a csoport tagjai, megismerve különféle zenei hangszereket a középkortól egészen napjainkig. A múzeumi látogatás után rövid „vetélkedőn” adtak számot megfigyeléseikről.
 

Március 04-én Lavault-Sainte-Anne, egy közeli község megtekintésével kezdődött a nap, így mélyítve a projekt csoport turisztikai ismereteit Auvergne régiójáról. Miután visszaérkeztek az AFORMAC gyakorlóhelyére, először rövid, kommunikációs játék formájában ismerkedtek a csoportok résztvevői egymással. Ez a program elősegítette a diákok feloldódását, a nyelvi akadályok leküzdését. Ezen a napon az ebédet a diákok készítették egy játékos, de mégis a résztvevők szakmai tudására, vállalkozói ismereteire, kreativitására épülő verseny formájában. A kialakított, vegyes nemzetiségű csoportoknak az előre kikészített alapanyagokból sós és édes szendvicseket kellett készíteni. A feladat az volt, hogy a csapat a saját food-truck éttermének beindításához találjon ki és készítsen el „bemutató falatkákat” a későbbi választékból. A hozzávalókat meg kellett „vásárolniuk” a „piacról” és ki kellett számolniuk az eladási árat is. A 3 fős csapatok a tankonyhában készítették el „bemutató kínálatukat” megadott idő alatt. A munka nagyon élvezetes volt a résztvevők számára és jó hangulatban zajlott, az elkészítésre adott idő leteltével pedig minden résztvevőnek pontozó lapon kellett értékelni az összes csapat „termékét”. A délután végén jólesően csipegették a változatos ínyencségeket és véleményezték az ízharmóniát, díszítést, színharmóniát.

Március 05-én folytatódott az előző nap megkezdett szakmai munka. Az AFORMAC székhelyén a csapatoknak el kellett nevezniük saját food-truck éttermüket, valamint a megnyitásához kapcsolódó kommunikációs eszközöket, reklámtervet is ki kellett dolgozniuk (névtábla, szórólap stb.). Miközben a diákok a Powerpoint bemutatókon, plakátterveken dolgoztak, a tanárok újragondolták, véglegesítették a vállalt projekt feladatok ütemezését a július végi projekt záráshoz. Ezután a csapatok bemutatták a vállalkozásaikat, előadták milyen szempontok szerint választottak nevet a cégüknek és bemutatták a megnyitóra gyártott plakátjaikat, szórólapjaikat. Miután ezeket a részfeladatokat is pontozták, összesítették az eredményeket és jött az eredményhirdetés. Minden csapat nagyon ügyesen teljesítette a feladatokat, ezért nemcsak a győztes, hanem a többi csapat tagjai is apró ajándékot kaptak a vendéglátóktól, melyek helyi jellegzetességek voltak: szőlőcukorka, mustár, méz. Ezek után jó hangulatban folytatódott a program, a résztvevők a közeli Neris Les Bains településen előbb megebédeltek, majd rövid kirándulást tettek és tovább ismerkedtek a régió adottságaival. A hivatalos programok ezzel véget értek, következett a búcsú a vendéglátóktól és a török partnerektől.

Március 06-a ismét az utazásról szól, a kora délután induló magyar delegáció másnap, a hajnali órákban érkezett vissza Békéscsabára.
 
A SETVE projekt következő, egyben utolsó projekt találkozójának házigazdája Törökország lesz, várhatóan 2015 májusában.