Lezárult a BéKSZI újabb vendéglátós szakmai gyakorlata Málta szigetén

2015. április 11-én érkezett haza a BéKSZI hat tanulója (Fazekas Györgyi és Kocsor Alexandra cukrász, Rábai Dávid és Tóth Péter szakács, Gulyás Livia és Szűcs Gábor vendéglátásszervező-vendéglős (pincér gyakorlat) Málta szigetéről, ahol egy hónapos szakmai gyakorlatukat töltötték az Európai Unió Erasmus+ programja segítségével. Ők a BéKSZI negyedik tanulói csoportja, akik a 2014/2015-ös tanévben olyan szerencsések voltak, hogy részesei lehettek a programnak.

A pincér tanulók Sliema, Málta legnépszerűbb üdülőövezetének két népszerű, az AX Hotelekhez tartozó, luxusszállodájában kaptak munkát. A ötcsillagos Palace Hotel tágas szobáival és számtalan, a kényelmet, a pihenést és a kikapcsolódást biztosító szolgáltatásaival, tetőtéri wellnessrészlegével, ahonnan a Földközi-tengerre nyílik kilátás, várja vendégeit. A legfelső szinten lévő étterme ázsiai fogásokat kínál, míg a földszinten klasszikus mediterrán konyha várja a betérőket. Péternek lehetősége volt mindkét konyha munkálataiba bekapcsolódni. A négycsillagos Victoria Hotel a Palace Hotel szomszédságában található, hasonló luxuskörülményeket kínálva szállóvendégei számára. Dávid a svédasztalos menük, valamint az á la carte-os megrendelések elkészítésében is kivette a részét. Mindkettőjük számára ez volt az első találkozás egy minden igényt kielégítő luxusszállodával, ahol megtapasztalhatták, milyen elvárásoknak kell megfelelni, hogy valaki, mint szakács egy ilyen helyen helyt álljon.
A vendéglős és cukrász tanulók szintén a híres idegenforgalmi központban tölthették gyakorlatukat, a háromcsillagos Plaza Hotelben, mely közvetlenül a tengerparti sétányon húzódik. A szállás úszómedencével, étteremmel, pizzériával, bárral várja vendégeit, valamint a sziget egyik, a helyiek és a turisták által is kedvelt kávézójával, a Cara’s Caféval, ahol a hideg és meleg italok mellett, többek között sütemények, fagylaltok, tipikus angol reggeli, valamint szendvicsek, pizzák, tortillák, tészták, burgerek, saláták közül választhat a vendég. Livia és Gábor pincérként töltöttek el itt négy hetet. Hamar kiismerték magukat a napi teendők sorában, egyre rutinosabban és magabiztosabban végezték feladataikat. A hotel konyhája, valamint annak cukrász helyisége fogadta Györgyit és Alexandrát. Az általuk készített finomságok egyrészt a szálloda vendégei számára készültek, de kaptak megrendelést a Cara's Caféból, valamint olyan rendezvényekre, melyeknek a hotel étterme adott otthon.
Míg a kiutazásban, a máltai körülmények megismertetésében, és a gyakorlat elindításában Laurinyecz Edit, a BéKSZI tanára, a gyakorlat koordinátora, addig a hazautazásban és az utolsó napok teendőiben Szabados Edit, a BéKSZI nemzetközi referense, a gyakorlat asszisztense, segítette a tanulókat, aki az utolsó héten felkereste a máltai gyakorlat megszervezésében közreműködő Easy Job Bridgeirodáját, a fogadó munkahelyeket, találkozott a diákok mentorával, részt vett a tanulók és a munkahely értékelésében. A tanulók elmondták, hogy a mindennapi rutinfeladatokban fejlődtek a leginkább, de megismertek számos újdonságot, új ételkészítési módokat, melyet az itthoni gyakorlat során hasznosítani tudnak. A szakmai és az angol nyelv tudás fejlődésében éreznek pozitív változást, hiszen a vendégekkel, a kollégákkal és a szabadidő során is angol nyelven kommunikáltak, egy olyan országban, ahol az angol az egyik hivatalos nyelv. Bár azt is elismerték, a különféle akcentusok világában eligazodni bizony nem volt mindig egyszerű feladat. A szakmai és a nyelvi fejlődés mellett önállóságuk, magabiztosságuk, felelősségtudatuk is nőtt, a kint töltött idő végére otthonosan mozogtak fogadóvárosukban, kiismerték magukat a helyi közlekedésben, és kialakított napirendjük szerint élték mindennapjaikat.
A munkahelyi értékelések mellett nem maradhatott el az Easy Job Bridge-nél sem a záró értékelés, melyre a hazautazás előtti napon került sor. Mindenki elmondta, hogyan élte meg a kint töltött egy hónapot, mi történt a munkahelyen, hogyan töltötte a szabadidőt, milyen tapasztalatokkal gazdagodott. A megbeszélés az angol nyelven kiállított Europass mobilitási igazolványok és a Tanúsítványok átadásával zárult, melyek a gyakorlat sikeres teljesítését igazolják, leírva a megszerzett tudást, készségeket és kompetenciákat.
A szabadidőt illetően megtudtuk, a tanulók a népszerű idegenforgalmi központok, Sliema és a szomszédos St. Julian's mellett, a sziget több látványosságát megtekintették. Vallettában, a fővárosban többször is jártak, de ezen kívül például, volt, aki áthajózott Málta két kisebb szigetére, Gozóra és Cominóra, megnézte Marsaxlokkot, a tipikus máltai halászfalut, valamint sétált a kikötőiről és erődeiről nevezetes Három Városban.
Hazaérve, a diákokra még vár néhány feladat, el kell készíteniük fényképekkel illusztrált munkanaplóikat, képes bemutatón kell összegezniük a kint tapasztaltakat diáktársaiknak, tanáraiknak, valamint a program hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány számára értékelőlapok kitöltésével kell átgondolniuk a projekt egészét.

 

Galéria