Kereskedő tanulók külföldi szakmai gyakorlata

Az idei tanévben először utazhattak ki iskolánkból Máltára kereskedő tanulók, hogy egy hónapos szakmai gyakorlattal bővítsék szakmai ismereteiket.

A gyakorlat megszervezését és költségeinek biztosítását az az európai uniós pályázat tette lehetővé, mely 47 BéKSZI diák számára biztosít külföldi szakmai tapasztalatszerzést. A Tempus Közalapítvány által koordinált Erasmus+ program célja többek között a színvonalas szakképzés támogatása, tanulók és tanárok kompetenciafejlesztése és idegen nyelvi tudásának mélyítése.
 
Az április 24-én kiutazott csoport számára nemcsak az jelentett izgalmat, hogy milyen is lesz helyt állni a munkahelyen, hogyan sikerül beilleszkedni, hanem az is, hogy hogyan boldogulnak majd a máltai hétköznapokban, hogyan látják majd az ott élőket, a helyi szokásokat.
 
Vágó Edina időközi beszámolója:
A gyakorlati helyem Sliemában van, és ennek nagyon örülök, mivel nem kell sokat utaznom. Tetszik ez a hely, nagyon kedvesek az ott dolgozók, és készek segíteni bármiben.
Fél 10-kor kezdek, és 4-kor végzek. Először mindig takarítunk, kisepregetünk az eladótérben, majd ellenőrizzük, hogy a kihelyezett ruhadarabok rendben vannak-e, mind össze van-e hajtogatva.
Ha új ruhákat hoznak, azokat ki kell csomagolni, ráhelyezni a lopásgátlót, összehajtogatni, vagy esetleg vállfára tenni, majd kihelyezni őket az eladótérben, a megfelelő helyre, a megfelelő sorrendben, növekvő méret szerint.
Ezen kívül még a feladataim közé tartozott az is, hogy a különböző ruhafélékből a hiányzó méreteket összeírjam, valamint a vevőknek segítséget nyújtani.
Szabadidőnkben eddig ellátogattunk Gozóra, ami még Tanárnővel történt, Vallettába, ahol megnéztük a St.John's Katedrálist, valamint a Nemzeti Régészeti Múzeumot.
Jártunk még Cominón is, ahol megnéztük a Kék lagúnát, valamint az ott található várat, ezután pedig Popeye faluban néztünk körül. Ezen a hétvégén strandon voltunk, valamint a halpiacon.
Véleményem szerint egész jó itt, nagyon gyorsan telnek a napok, bár vannak érdekes emberek és dolgok, de ezt számomra mind kárpótolja maga a hely, az, hogy itt lehetek. Jól érzem magam.
 
Ürmös Bence időközi beszámolója:
A gyakorlati helyem paolai Luqa Roadon található, a Lux-it lámpabolt. Az üzletben 3 ember dolgozik. A tulajdonos, Josef Orlando, az eladó, Bernard és a könyvelő, Keith. Időm nagy részét Bernarddal töltöm, ő adja meg számomra a feladatokat. Általában leltározok, termékeket csomagolok, termékeket szerelek, a vállalkozás és a vevők adatait kezelem a számítógépes rendszerben.
Szabadidőnk nagy részét hétköznap főzéssel és pihenéssel töltjük, hétvégén pedig reggeltől estig kirándulunk, a helyi nevezetességeket nézzük meg.
Összességében a máltai gyakorlatot ideálisnak látom a testi, lelki, szellemi fejlődésben.
 
Kovalcsik Róbert időközi beszámolója:
L-Iklinben van a gyakorlati helyem, a Gallairja Darmaninban, ami egy családi vállalkozás, ahol mindenki valakinek a rokona vagy hozzátartozója, és ezen a bolton belül az emeleten van a Team Sport, ahol különböző sportokhoz felszereléseket es ruházatot árulnak, valamint utcai viseletet is. A gyakorlatot is itt töltöm. Feladataim: árufeltöltés, vevő kiszolgálása, áru és védelmi címkék elhelyezése a termékeken, póló szitázás kollégák segítségével.
Nagyon sok szép helyet néztünk meg eddig, de amiket a legjobbnak tartottam az a Golden Bay és Gozo volt. De a fireworks fesztiválon a tűzijáték is nagyon gyönyörű volt.
A gyakorlattal nagyon meg vagyok elégedve, mert ilyen helyre is szerettem volna kerülni, és nagyon meg vannak elégedve a munkámmal és a főnököm is megdicsért.

 

 A tanulók (Székely Péter, Ürmös Bence, Vágó Edina, Kovalcsik Róbert) Gogo szigetén, az Azure Window előtt, kísérő tanárukkal, Patakiné Varga Katalinnal