Befejeződtek a BéKSZI tavaszi külföldi szakmai gyakorlatai

Március – május hónapokban a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium 20 tanulójának nyílt lehetősége arra, hogy Máltán és Spanyolországban töltsenek el egy hónapos szakmai gyakorlatot.

Fazekas Györgyi és Kocsor Alexandra cukrász, Rábai Dávid és Tóth Péter szakács, Gulyás Livia és Szűcs Gábor vendéglátásszervező-vendéglős tanulók 3–5 csillagos máltai hotelek különböző vendéglátó egységeiben, konyháin ismerkedtek a mediterrán vendéglátással.
 

 
Juhász Márk, Fábián István és Soós Ádám kőműves és hidegburkoló tanulók máltai hotelek épületeinek karbantartó feladataiban vettek részt, míg Bogdán Erik, Ökrös Erik és Katona Zoltán épületgépész technikus tanulók egy máltai lakóparki építkezés munkálataiba kapcsolódtak be.
 

 
Vágó Edina, Székely Péter és Ürmös Bence kereskedő, valamint Kovalcsik Róbert eladó tanulók Málta szigetének különböző településein, eltérő profilú kereskedelmi egységekben gyűjtöttek szakmai tapasztalatot.
 

 
Egri Kornél, Baranyai János, Sebők Gergely és Kecskeméti Imre erősáramú elektrotechnikus tanulók dél-spanyolországi vállalatoknál helyezkedtek el, ahol elsősorban megújuló energiát hasznosító berendezések javítási, karbantartási munkálataiban vettek részt.
 

 
A diákok szakmai tapasztalataikat, élményeiket fényképekkel is illusztrált munkanaplóban összegezték, mely beszámolók majd a BéKSZI honlapján válnak bárki számára elérhetővé.
A gyakorlat sikeres teljesítésének elismerése sem maradt el, mely nem más, mint a hazai és az európai munka-erőpiacion egyre ismertebbé váló Europass mobilitási igazolvány, mely ajánlólevélként segíti majd a sikeres elhelyezkedést.
 
A tanulók kiutazásának és kint tartózkodásának költségeit európai uniós pályázati források biztosították. Részben a már záruló Egész életen át tartó tanulás program, és a tavalyi évben induló Erasmus+ program. Ez utóbbi pályázati lehetőség az idei évben is meghirdetésre került, és a napokban váltak nyilvánossá az eredmények, mely szerint a BéKSZI 2017 júniusáig 51 szakképzési tanuló és 21 szakképzési munkatárs külföldi szakmai gyakorlatát, illetve képzését bonyolíthatja le 126 094 euró pályázati forrásból.