A BéKSZI Flyers gyakorlócége elismerésével zárult a kétéves program

2015. május 28–június 01. között másodjára adott otthont az észak-törökországi Trabzon városa a „Stimulating entrepreneurship on Tourism Vocational Education (SETVE)” című Leonardo da Vinci Partnerségek projekt nemzetközi találkozójának.

A 2013-ban indult program egyúttal utolsó állomásához érkezett, a záró megbeszélésen hatodik alkalommal találkoztak személyesen a projekt török, francia és magyar megvalósítói.A magyar delegációt a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája 2 tanára, Kretzné Viczián Ilona projekt koordinátor és Aradszky Ilona szakmai vezető, és 9 tanulója képviselte, akik a projekt keretében létrehozott virtuális gyakorlócég működtetésének aktív tagjai.
 
Az ötnapos találkozón sor került többek között a két év során elért eredmények és hatások számbavételére, a projektbe bevont tanulók szakmai és idegen nyelvi tudásának felmérésére és kiértékelésére, valamint a létrehozott projekt termékek bemutatására.

 

A mostani találkozó is épített a diákok aktív bevonására, a feladat ezúttal az elmúlt két évet és a létrehozott gyakorlócéget bemutató e-book elkészítése, majd bemutatása volt. A BéKSZI tanulói egy party service céget (Flyers Party Service & Catering), a törökök egy utazási irodát (Mela Tourism), a franciák egy szállodát működtető társaságot (Le Gîte Gourmand) működtettek virtuálisan, ám valósághűen, már meglévő valós mentorcégek segítségével. A legsikeresebb és legjobb gyakorlattal rendelkező gyakorlócég díjazásban részesült. A zsűri egyöntetű véleménye alapján az elismerést és a díjat a magyar Flyers gyakorlócég kapta.

 

Az utolsó projekt találkozót színes kulturális programok zárták, melyek betekintést engedtek a török történelembe, a helyi szokásokba és gasztronómiába is.
 

A SETVE elmúlt két éve bebizonyította, hogy a diákok számára rengeteg élményt, szakmai és idegen nyelvi fejlődést, kulturális és gasztronómiai kalandozást nyújt a nemzetközi projektmunka. Cél, hogy a létrehozott gyakorlócég a projekt zárását követően is fennmaradjon, ezért a Flyers jelenlegi tagjainak a működtetés mellett az is a feladata, hogy mentor tanáraik felügyeletével a következő évfolyamok számára átadják ismereteiket, megszerzett tudásukat.